Republika Srpska

Црногорци остају без бесплатних српских акција

ПОДГОРИЦА - Око 5.000 црногорских радника и пензионера који су, према подацима подгоричког Централног регистра Привредног суда, радили у подружницама српских компанија у Црној Гори, и званично немају право на упис бесплатних акција јер нису држављани Србије, објавио је портал montenegrowing.me.


То је посљедица одлуке Уставног суда Србије који је у четвртак као неосновану одбио иницијативу о оцјени уставности и законитости уредбе Владе Србије о поступку и начину евиденције грађана који имају право на бесплатне акције српских компанија.

Портал наводи да се процјењује да у Србији живи око 200.000 црногорских држављана који су такође остали без права на упис бесплатних акција српских компанија.

Подносиоци иницијативе за оцјену уставности уредбе Владе Србије су оцијенили да је та уредба у супротности са Законом о држављанству и са уставом „који јамчи људска и мањинска права и забрањује дискриминацију".

„Једина могућност да радници, који су радили у подружницама српских компанија у Црној Гори стекну право на бесплатне акције је да по хитном поступку добију српско држављанство".

Указује се и да црногорски Закон о приватизацији привреде „не дискриминише запослене по држављанству" и да, према том пропису, сви запослени и пензионери имају право на упис бесплатних акција уз услов да имају најмање три године радног стажа у одређеној фирми.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog