Kultura

Скорцезе спашава старе филмове

КАН - Амерички синеаста Мартин Скорсезе најавио је да ће на интернету постепено бити доступни стари филмови из цијелог свијета, у чијој рестаурацији учествује фондација Ворлд синема.


„Идеја је да те филмове учинимо доступним што пре и што широј публици, да их прикажемо на универзитетима, у музејима", рекао је новинарима у Кану добитник Оскара за режију филма „Двострука игра".

Скорсезе је у петак канској публици представио рестаурирани филм „Црвене ципеле" из 1948. у режији Британаца Мајкла Пауела и Емерика Пресбергера.

Фондација Ворлд синема учиниће бесплатно доступним на свом сајту и по један филм из Турске, Сенегала, Марока и Јужне Кореје.

„Конзервација филмова је веома тешка битка. Немамо довољно времена а филмови су на осјетљивим материјалима који убрзано пропадају осим уколико су чувани у оптималним условима", рекао је редитељ филмова као што су „Таксиста", „Разјарени бик", „Боја новца", „Добри момци", „Доба невиности" и „Авијатичар".

Скорсезе је истакао да је ситуација најтежа у сиромашним земљама и да „јавност и власти тих земаља морају да схвате да је очување филмова заправо очување њихове културе".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog