Republika Srpska

Фијат преузима и Опел

ТОРИНО - Италијански „Фијат" ће 20. маја представити план за преузимање њемачког „Опела" који се налази у власништву посрнулог америчког ауто - гиганта „Џенерал моторс", изјавио је Серђо Маркионе, извршни директор фабрике из Торина.


„План је спреман и ми ћемо га представити 20. маја, прецизирао је Маркионе, чија компанија је у преговорима са америчким „Крајслером", у намјери да преузме неке робне марке тог банкротираног америчког произвођача аутомобила.

Маркионе је рекао да ће о плановима за преузимање „Опела" и аранжману са „Крајслером" обавити разговоре са представницима „Фијатовог" синдиката, као и владиним функционерима.

„Ми покушавамо да синхронизујемо календар наших активности", казао је Маркионе, уз напомену да ће се предвиђени разговори са синдикалним лидерима и владиним функционерима сигурно одржати.

Аналитичари истичу да „Фијат" жели, помоћу сарадње са посрнулим „Крајслером" и преузимањем онемоћалог „Опела", да створи друго највеће свјетско аутомобилско тржиште, са годишњим прометом од шест до седам милиона возила.

„Крајслер" је, како оцјењују познаваоци ситуације, на путу да ускоро успјешно заврши удруживање са „Фијатом" и то би могло да се догоди до краја текућег мјесеца, до када иначе истиче рок који је америчка влада дала трећем по величини произвођача у САД да нађе стратешког партнера.

Посао око преузимања „Опела" могао би, међутим, да дође у питање јер ту компанију жели да преузме и руско - канадски конзорцијум „Магна", а према неким наговјештајима такав аранжман је спремна да подржи и влада премијера Русије Владимира Путина.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog