Društvo

Шпановића изручују Хрватској

ЗАГРЕБ - Врховни суд у Лондону одбио је жалбу Србина из Хрватске Милана Шпановића на ранију одлуку о изручењу Хрватској, где је 1993. године осуђен на 20 година затвора због ратног злочина.


Како извештавају електронски медији, суд је прихватио хрватске аргументе и обећање да ће Шпановићу бити омогућено поновно и праведно суђење, при чему је Хрватска дала гаранцију да Шпановић неће бити дискриминисан по националној основи и да му неће бити нарушена људска права.

Суд у Лондону је јуче одлучио да је Шпановићева жалба на изручење неоснована и зато је и одбијена.

Тај суд је још 30. маја прошле године одлучио у корист Хрватске, али је Шпановић уложио жалбу на одлуку о изручењу.

Он се у Великој Британији налазио од 1998. године, али је откривен тек 2006. године, када је добио судску опомену због крађе у продавници у месту Сатон (Суттон), па је тада откривено и да је осуђен у Хрватској.

Шпановићу се у Хрватској, као и многим Србима, судило у одсуству, па је на Жупанијском суду у Сиску 17. новембра 1993. године правоснажно осуђен на 20 година затвора за ратни злочин, малтретирање, мучење и протјеривање цивила и паљење њихове имовине у селима Маја и Сврачица у Глинском пољу.

У низу саслушања и жалби од 2006. до данас Шпановић је покушао да избјегне изручење, жалећи се прво на неправедност судова у Хрватској, а затим и на психичко стање, депресију и суицидност.

Хрватски судови осудили су на хиљаде Срба у одсуству на драконске казне, али су, под притиском међународне заједнице, хрватске власти, поред примјене закона о амнестији, морале да уведу и праксу по којој ће сви којима се судило у одсуству и који буду изручени Хрватској имати право на нов процес.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog