Republika Srpska

Креће ли Српска Јужним током?

БАЊА ЛУКА - Помоћник министра индустрије, енергетике и развоја Републике Српске Драгана Калабић изјавила је да ће крак гасовода "Јужни ток", чији је планирани капацитет око 20 милијарди кубика, ићи и до Српске. Калабићева је нагласила да је планирано да РС из тог гасовода користи око 1,2 милијарде кубика гаса.


Она је подсјетила да је већ у ранијим разговорима између институција Српске и Србије договарано да се дио капацитета "Јужног тока" преусмјери и на Српску.

Према њеним ријечима, пројекат изградње гасне мреже кроз Српску, коју гради "Славија интернационал", остаје актуелан, јер она пролази од Бијељине до Бање Луке, гдје има око 80 одсто становништва РС.

Она је истакла да су Рафинерија нафте у Броду и Рафинерија уља у Модричи, такође, показале велики интерес да користе природни гас у процесу производње, наводећи да би само та два погона трошила негдје око 400 милиона кубика.

Калабићева је истакла да тај пројекат не искључује пројекат гасовода Брод - Добој - Зеница.

Она је подсјетила да је "Славија гас" добила прије пет година концесију за градњу гасовода, али да реално нису могли ни почети његову градњу пошто нису постојали капацитети ни у Србији, ни у Хрватској, додајући да споразум потписан у Сочију оживљава овај пројекат.

Руска компанија "Газпром" потписала је јуче у Сочију Споразум о изградњи гасовода "Јужни ток" са компанијама из Италије, Бугарске, Србије и Грчке, који предвиђа да један крак гасовода из Србије пролази и до РС.

Споразум у Сочију, који се индиректно тиче и БиХ, потписан је између бугарског енергетског холдинга "Булгаргас", италијанског ЕНИ-ја, србијанског "Србијагаса" и грчке компаније ДЕСФА.

Гасовод ће почињати од Новоросијска и ићи ће по дну Црног мора, до бугарске луке Варна.

Из Бугарске ће се гасовод подијелити на два крака, јужни ће кренути кроз Грчку, Јадранско море до Италије, а други кроз Србију и највјероватније Мађарску и Аустрију.

Планирано је да гасовод на територији Србије буде дуг око 450 километара.

У име Србије споразум је потписао директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, који је изјавио да су потписивањем споразума "развејане све сумње" да ли ће тај гасовод бити грађен.

Улазна тачка гасовода у Србију биће на бугарско-српској граници, излазна на српско-мађарској граници, а један крак гасовода пролази до Српске.

Рок за изградњу гасовода није промијењен, тако да се завршетак његове градње очекује до краја 2015. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog