Društvo

О смањењу јавне потрошње

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Владе Републике Српске и министар за економске односе и регионалну сарадњу, Јасна Бркић, рекла је да у овом моменту нема говора о смањењу плата буџетским корисницима, јер има простора за уштеде на другим ставкама да се би јавна потрошња смањила за 146.000.000 КМ, што је услов који је ММФ поставио Српској за реализацију стенд-бај аранжмана.


Бркићева је изјавила да ће смањење плата бити задња мјера за којом ће Влада посегнути и да ће покушати да свим другим активностима оствари уштеде које се од ње очекују.

Она је додала да постоји простор да се изврши ревизија неких социјалних давања која су раније одобрена, а које траже и категорије људи који их примају да би их добијали они којима су заиста потребна.

Према њеним ријечима, пуњење буџета у прва четири мјесеца савим је задовољавајуће и износи више од 95 одсто, а Српска је, упркос свјетској економској кризи, успјела да задржи интерес страних инвеститора и покаже да су услови привређивања у РС бољи од укупне оцјене коју је БиХ добила.

Бркићева је навела да је укупан износ страних директних инвестиција у 2008. години у РС био у вриједности 300.365.000 КМ, прецизирајући да је највише уложено у трговину 44 одсто, у производњу и индустрију 35 одсто, банкарство 16, осигурање три и услуге два одсто.

Она је најавила да ће крајем мјесеца у узвратну посјету Српској допутовати министар економије и регионалног развоја Србије, Млађен Динкић, да би се конкретизовала његова иницијатива да се грађанима РС омогући куповина новог "пунта" из крагујевачке "Заставе" на исти начин као и грађанима Србије.

"То значи замјена возила по принципу `старо за ново` уз субвенцију Владе Србије по сваком аутомобилу 1.000 евра, а наша влада би обезбиједила повољне кредите са комерцијалним банкама", подсјетила је Бркићева, додавши да је током боравка у Београду замолила министра Динкића да се омогући производња дијелаова "фиата" у РС.

Бркићева је истакла да и даље постоји интерес "Електропривреде" Мађарске за рудник Миљевина, али да тај процес иде спорије од очекиваног, због промјене владе у овој земљи.

"Влада РС је дала све потребне информације, неопходну документацију и сада чекамо одговор мађарске стране. Вјерујем да ће он до краја овог мјесеца услиједити", рекла је Бркићева, додавши да су Мађари заинтересовани за изградњу термоелектране поред рудника.

Она истиче да је на помолу је још једна страна инвестиција у РС, у општини Теслић, гдје би требало да се гради фабрика сира. "Један од конкретних резултата споразума који је РС потписала са провинцијом Дибелуно из регије Венето јесте могућност изградње фабрике сира у Теслићу. Имамо врло наглашену спремност италијанске стране за то, након што се обаве сва претходна истраживања, попут тржишта набаве млијека на том подручју", напоменула је Бркићева.

Она је прецизирала да би укупна инвестиција износила 1.500.000 КМ, а да би је већим дијелом финасирала Влада Италије, у одређеном дијелу Владе РС и локалне заједнице.

Бркићева наводи да ће изградња мреже ауто-путева у РС додатно привући и друге инвеститоре, а посебан интерес показују њемачке компаније за електроенергетски сектор.

Она је најавила да Влада РС за мјесец дана планира да објави конкретне резултате поједностављивања и укидања административних баријера, које непотребно оптерећују пословни амбијент и узимају више новца и времена него што је потребно.

"Овај посао предвиђен је мјерама Владе РС за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе којим је дефинисано најмање 20 формалности, које непотребно оптерећавају пословање и узимају више новца и времена него што је потребно", подсјетила је она.

Бркићева је истакла да нема значајнијег повећања броја незапослених у РС, те да постоје мале осцилације које могу бити и посљедица неких сезонских догађања.

Она је додала да је највећи број радних мјеста до сада задржан и да се отварају нека нова, подсјетивши да је прошле седмице отворена Фабрика дјечије обуће у околини Модриче у којој је запослено 80 радника, те да је отворен тржни центар у Бањалуци "Меркатор", који је, такође, отворио нека нова радна мјеста.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog