Društvo

Чубриловић: У уторак уговор са ''Штрабаком''

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Чубриловић, изјавио је да ће у уторак, 19. маја, у Бањoj Луци бити потписан уговор о формирању заједничког концесионог предузећа између предузећа "Аутопутеви РС" и аустријске фирме "Штрабак".


"Биће потписан и други уговор који ће дефинисати међусобне обавезе унутар тог концесионог уговора", рекао је Чубриловић и додао да то заправо значи дефинисање начина финансирања.

Он је истакао да је битно напоменути да је овим уговором заштићена Српска, тако да њен проценат учешћа остаје 10 одсто, без обзира на улагања која ће вршити, мада је "Штрабак" инсистирао да Српска узме процентуално учешће у финансирању, ако жели да остане фиксан дио од 10 одсто.

Чубриловић је рекао да рјешавање имовинских уговора на дионици ауто-пута Бањалука - Добој иде добро, јер се том послу приступило организовано, захваљујући искуствима стеченим током рјешавања дионице Градишка - Бања Лука.

"Током прва три дана преговарања потписали смо више од 120 уговора за изузимање земље. Могли бисмо већ овог љета да 'Штрабаку' понудимо да уђе у посао, али не смијемо доћи у ситуацију да има имовинске проблеме и да не може да ради. То би значило пенале, високе санкције и буџет би био угрожен", навео је Чубриловић.

Он је прецизирао да би укупно требало да буде ријешено око 1.560 имовинских односа, додавши да има више од 2 300 власника имовине, што би значило исто толико и уговора.

Чубриловић је навео да имовински односи у потпуности морају бити ријешени и да се тек онда може преговарати о уговору о извођењу радова, похваливши Геодетску управу и Правобранилаштво РС на досадашњој ефикасности у раду.

Он је рекао да ће дионица Градишка - Бања Лука бити завршена са минималним закашњењем у односу на предвиђени рок, осим моста са Хрватском, због чега се очекује састанак са ресорним министарством ове земље.

"Ова дионица треба да буде завршена до 29. јануара 2010. године. Могуће је кашњење, али не превелико, као што се до сада дешавало, због временских услова и увођење извођача радова у посао. Дакле, неће бити битнијих пробијања рокова, а цијена остаје како је то уговором прецизирано", рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је састанак са хрватском страном два пута одгађан због локалних избора, који се у Хрватској данас одржавају, изразивши наду да ће тај састанак ускоро бити одржан.

"С озбиром на протокол који су својевремено потписали, надам се да ће и мост на Сави бити урађен по договореним условима", рекао је Чубриловић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog