Republika Srpska

Бирач планира раст производње

ЗВОРНИК - Генерални директор Фабрике глинице "Бирач" из Зворника Виргинујус Вајега изјавио је данас да је план да Фабрика у овој години произведе око 120 000 тона глинице, те додао да се за наредне године планира повећање производње на око 342 000 тона глинице.


Вајега је новинарима у Зворнику рекао да су пројектоване могућности фабрике 600 000 тона глинице на годишњем нивоу, што је сврстава у велике европске произвођаче у овој области.

Истичући да је квалитетом и сигурношћу испорука својих производа Фабрика глинице "Бирач" постала веома поуздан пословни партнер на тржишту зеолита, Вајега је рекао да је тренутна потражња овог производа у свијету већа за 15-20 одсто од понуде.

"Фабрика је 2004. године имала продају од 14 000 тона зеолита, док се ове године очекује пласман од око 65 000 тона зеолита", рекао је Вајега.

Он је нагласио да је фабрика, захваљујући улагањима власника Фабрике, те ангажовању и правилној оријенатацији Управног одбора и менаџмента, који су максимално били и остали посвећени економичности рада, прошле године остварила укупне уштеде од 17,4 милиона КМ.

Вајега је навео примјер да је само норматив потрошње природног гаса по тони смањен за 20 одсто у односу на 2007. годину, чиме је остварена уштеда од око 11 милиона КМ.

Говорећи о паушалним оптужбама неких медија и "критичара", које су се појављивале на начин рада фабрике, њеног власника и менаџмента, а које су се најчешће односиле да је "Укио групација" из Литваније, путем низа повезаних предузеће, од приватизације до данас изнијела из Републике Српске (РС) најмање 800 милиона долара, односно око 1,2 милијарде КМ, Вајега је нагласио да су такве оптужбе сто одсто неутемељене.

"Када се сагледају пословни резултати фабрике од 2004. године до данас, могу се утврдити неутемељености ових оптужби, јер фабрика глинице није била у могућности да оствари толики профит", рекао је Вајега.

Он је образложио да је ова фабрика од почетка производње - крајем јула 2003. године до краја 2008. године, произвела укупно 1,8 милиона тона глинице, што би према оптужбама требало да значи да је по тони "извлачено" око 633 КМ, што је у том периоду просјечна тона глинице, те додао да то значи да је глиница произведена од ничега, о чему би "критичари" морали да воде рачуна.

Вајега је подсјетио да је, након што је "Укио групација" купила већински капитал, фабрика имала "празне џепове и гомилу дугова".

"Већински власник је морао много да улаже у одржавање опреме и објекте, да би се покренула производња. Због тога није било могућности да фабрика самостално формира довољне залихе сировина, као и да запуни систем до минималног нивоа недовршене производње, без које не може да ради. Само за те сврхе требало је око 25 милиона КМ", рекао је Вајега и додао да је фабрика тек сада дошла у стање да може самостално да ради, што је њен крајњи циљ.

Генерални директор је рекао да је у периоду од 2004. до 2008. године фабрика платила репрограмиране обавезе од 22,7 милиона КМ и нагласио да су то дугови који су створени прије приватизације фабрике, према Пореској управи РС, Министарству финансија РС, као и другим повјериоцима.

"Укупне инвестиције уложене у фабрику од приватизације износе око 39 милиона КМ, од којих је највише уложено у модернизацију и осавремењавање опреме и постројења, у нове технологије, набавку нових уређаја, те у технолошка побољшања у самом процесу производње, што је довело до економичности у пословању, али и до битних помака у квалитету производа", нагласио је Вајега.

Он је истакао да Фабрика глинице "Бирач" у значајној мјери поправља позицију БиХ у спољнотрговинској размјени, која је врло значајна за економију БиХ, те додао да ова фабрика путем пореза и доприноса уплаћује велика средства у буџете РС и БиХ.

Подсјећајући да велики значај фабрика гинице има за шест општина регије Бирач, одакле доста радника ради у овом предузећу, Вајега је рекао да од успјешног пословања фабрике директно зависи око шест хиљада људи, међи којима у првом реду радници компаније "Боксит" из Милића и Рудника боксита из Сребренице.

Он је додао да је, у склопу успјешног рада фабрике, ангажовано и око 400 разних добављача и пословних партнера, који су значајно ослоњени на сарадњу са Фабриком глинице "Бирач".

Вајега је рекао да је у времену свјетске економске кризе, која се директно одразила на овај колектив, најбитније одржати производњу и сачувати радна мјеста.

У Фабрици глинице "Бирач" тренутно је запослено више од хиљаду радника.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog