Republika Srpska

ЕУ (ипак) не одустаје од гасовода Набуко

ДУБАЈ - Аустријска нафтна компанија ОМВ и мађарски МОЛ учествоваће у пројекту изградње новог гасовода „Набуко" којим ће се допремати гас из Ирака, чиме ће се смањити зависност Европе од руског гаса.


ОМВ и МОЛ најавили су да ће учествовати у пројекту вриједном осам милијарди долара.

План је да двије компаније учествују у вађењу природног гаса у Кор Мору и Чемчемал пољима у области Курдистан, на сјеверу Ирака.

Свака од те двије компаније учествоваће са по 10 одсто у пројекту „Набуко", у којем ће такође учествовати и двије компаније из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

ОМВ је најавио да ће уложити 350 милиона долара у пројекат, док ће двије компаније из УАЕ купити по три одсто МОЛ-а у замјену за удио мађарске компаније у пројекту.

Гасоводом „Набуко", који ће имати око 3.300 километара, повезала би се Турска са централном и западном Европом.

Овај гасовод је директни ривал руском Јужном току, и његова траса заобилази земље и регионе који су блиски Русији, Јерменију, Нагорно Карабах и Србију, а пролази кроз Грузију, Азербејџан, Турску, Бугарску и Румунију.

Бивши мађарски премијер Ференц Ђурчањ је дао предност градњи Јужног тока (највише због тога што Руси контролишу већину свјетске производње гаса), и због тога дошао на удар ЕУ, па је поднио оставку.

Интересантно је и да 21 одсто фирме МОЛ контролише руска фирма Сургутњефтегас, који их је купио управо од ОМВ. MОЛ је са друге стране власник контролног дијела акција у Енегопетролу, ИНА и словачком Словнафту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog