Društvo

У Бриселу о БиХ

БРИСЕЛ - У Бриселу данас почиње дводневно засједање Савјета министара ЕУ на коме ће, између осталог, бити разматрана политичка и безбједносна ситуација у БиХ, саопштено је из ЕУ.


Очекује се да ће министри иностраних послова ЕУ на састанку одобрити препоруке Солане из његовог шестомјесечног извјештаја о операцији Алтеа у БиХ.

У саопштењу се наводи да ће Савјет поздравити напоре које Полицијска мисије ЕУ (ЕУПМ) предузима у остваривању свог мандата у БиХ и нагласиће важну улогу коју ова мисија игра у оквиру свеукупних напора ЕУ на стабилизацији БиХ са погледом на европску перспективу.

Кристина Гаљак, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера Солане, рекла је Срни да ће министри иностраних послова данас размијенити мишљења о трансформацији ОХР-а у канцеларију високог представника ЕУ, али да неће доносити одлуку о томе.

"Одлука о трансформацији ОХР-а у канцеларију ЕУ неће бити донесена прије састанка Савјета за провођење мира који прво треба да донесе одлуку о томе. У сваком случају, ми смо спремни и ми се за то припремамо, не знамо када ће се то догодити, али то је једна од наших амбиција", рекла је Гаљакова.

Министри ће поздравити декларацију од 6. априла о пуној оперативоној способности Мисије Еулекс на Косову и похвалити напоре да се осигура успјешно распоређивање свих компонената мисије на цијелој територији Косова.

Према најављеном програму, биће разматрани и односи са Русијом, а посебна пажња биће усмјерена на финансијску и економску кризу и потребу за Брисел и Москва координишу одговоре и одупру се мјерама протекционизма.

На дневном реду је и руски приједлог за нови законски оквир за сарадњу у области енергетике, европска безбједност и међународна питања.

Министри иностраних послова разматраће и припреме за предстојећи самит ЕУ-Русија у Кабаровску 21. и 22. маја, те ситуацију у Сомалији, Ирану, Грузију, Молдавији и Шри Ланки.

Министри развоја ЕУ посебно ће разматрати подршку земљама у развоју које су суочене са економском кризом, споразуме о економском партнерству и демократско управљање.

На маргинама Савјета, министри одбране састаће се са савезницама које нису чланице ЕУ, као и земљама кандидатима, а биће одржан и Савјет за стабилизацију и придруживање у оквиру ЕУ-Албанија и ЕУ-Турска.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog