Republika Srpska

Јужни ток готов прије Набука?

МОСКВА - Руски министар за енергетику Сергеј Шматко рекао је данас да постоји шанса радови на изградњи гасовода "Јужни ток" буду окончани прије пројекта "Набуко" који има подршку ЕУ. "Јужни ток има све шансе да буде завршен прије Набука. Веома брзо ћемо почети са спровођењем овог пројекта", рекао је Шматко.


Пројекат гасовода "Јужни ток" предводе руски енергетски гигант "Гаспром" и италијанска компанија "Ени". Гасовод иде испод Црног мора и испоручиваће гас Европи.

Пројекат се сматра конкурентом "Набука", гасовода који подржава ЕУ, а којим ће се гас допремати из каспијског региона кроз Турску ка Аустрији заобилазећи руску територију.

ЕУ је промовисала "Набуко" као један од начина смањења овисности од руског гаса и избјегавање прекида у испорукама попут оног који се догодио у јануару због спора између Русије и Украјине када је прекинут довод у више од десет европских земаља.

Међутим, Москва је у више наврата критиковала "Набуко" и стручњаци сумњају да ће имати довољно гаса за завршетак овог амбициозног пројекта.

Током протекле седмице "Гаспром" и "Ени" су се сагласили да повећају годишњи капацитет "Јужног тока" са 31 милијарде кубних метара на 63 милијарде кубних метара гаса.

Састанку "Гаспрома" и "Енија" присуствовали су шефови влада Русије и Италије, Владимир Путин и Силвио Берлускони.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog