Društvo

Караџић предаје доказе за Холбрука

ХАГ - Одбрана некадашњег предсједника Републике Српске, Радована Караџића, предаће у понедјељак, 25. маја, поднесак за одбацивање оптужнице заснован на "Споразуму са Холбруком", саопштио је јутрос Караџићев главни правни савјетник Петер Робинсон.


У саопштењу се наводи да ће поднесак "открити доказе добијене од Владе САД и доказе из истраге тима одбране, којима се утврђује да је амерички дипломата Ричард Холбрук обећао Караџићу да му неће бити суђено у Хашком трибуналу" .

Робинсон ће се у понедјељак поподне обратити новинарима испред зграде Трибунала, будући да, како истиче, "Караџићу није дозвољено да комуницира са медијима, а Трибунал је одбио да просторије у згради уступи одбрани".

Као додатак Робинсоновог саопштења, објављен је допис шефа Службе за комуникације Лиама Мекдовала у коме се каже да је "Робинсон већ раније обавијештен да постојећа пракса Трибунала не предвиђа да независни заступници могу да користе просторије суда за конференције за новинаре или друге догађаје".

"Имајући то у виду, секретар не може да удовољи вашем захтјеву", истиче се у допису.

Радован Караџић оптужен је за геноцид у Сребреници и још 11 општина у БиХ, за прогоне и друге злочине.

Хашки трибунал раније је донио одлуку према којој, чак и ако се утврди да је постојао споразум према коме је Караџићу у јулу 1996. обећан имунитет од кривичног гоњења, уколико се повуче из јавног живота, тај споразум нема важност за поступак пред Међународним судом, али би се могао узети у обзир приликом евентуалнопг утврђивања казне.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog