Svijet

Самит Русија-ЕУ у Хабаровску

ХАБАРОВСК - Руски предсједник Дмитриј Медведев изјавио је, отварајући 23. самит Русија-ЕУ у граду Хабаровску, да ће тај високи скуп разматрати економску кризу, сарадњу у области енергетике и европску безбједносну архитектуру.


Руски предсједник је већ имао неформалну размјену мишљења са лидерима Европске уније, на свечаној вечери коју је у њихову част приредио.

„Вјерујем да је разговор био занимљив. Наставићемо са разматрањем тема на дневном реду. Верујем да има смисла да се вратимо на финансијску и економску кризу, разматрање ситуације у области енергије, стварања нове европске безбједносне архитектуре, као и питања од виталног интереса за Руску Федерацију и Европску унију", рекао је, отварајући самит, Медведев, који предводи руску делегацију на скупу.

Водећи политичари Русије и ЕУ ће највише времена утрошити да усагласе заједничке акције у циљу супротстављања текућој глобалној финансијско-економској кризи.

Криза је негативно утицала на привредне односе Москве и Брисела, а вриједност међусобне трговинске размјене је, према подацима Европске комисије (ЕК), током прва два овогодишња мјесеца опала око 38 одсто у односу на исто прошлогодишње раздобље.

ЕУ је лане била главни трговински партнер Русије, са двостраном робном размјеном од 382 милијарде долара, или 52 одсто од укупне трговине Москве са остатком свијета.

Ове године се, међутим, због глобалне економске кризе, обим робне размјене двије стране драстично смањио, а представници ЕК тврде, осим тога, да Русија, упркос закључима са самита 20 најразвијенијих и земаља у убрзаном развоју, 2. априла у Лондону, примјењује протекционистичке мјере за заштиту властитог тржишта и произвођача.

ЕК као пример такве праксе наводи одлуку Москве, усвојену у току последњих неколико мјесеци, да увећа царине на увоз аутомобила, телевизора, пољопривредних машина, производа од челика и пољопривредних сировина.

Није искључено да се током самита покрене и питање уласка Русије у Свјетску трговинску организацију, као и проблем наплате таксе за прелет авиона европских авиокомпанија преко територије Сибира.

Повећање нивоа енергетске безбједности такође је међу приоритетним питањима о којима ће расправљати учесници самита у Хабровску, наводе руска гласила, указујући истовремено на раније саопштени приједлог предсједника Русије Дмитрија Медведева, који је рекао да се Москва залаже за израду новог документа о регионалној и глобалној енергетској безбедности.

На самиту у Хабаровску, који се налази на крајњем истоку Русије, Москва и Брисел ће, како се најављује у обе делегације, дати и оцјену стања укупних односа двије стране, укључујући и интензивирање преговора о постизању новог основног споразума о партнерству и сарадњи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog