Društvo

Посланици у Србији хоће дупло веће плате

БЕОГРАД - Једна од варијанти у Приједлогу закона о Скупштини Србије предвиђа да ће посланик имати право на пет просјечних републичких плата, што је двоструко повећање не рачунајући додатке.


Та примања ће се увећавати за додатак на функцију и за 0,5 одсто за сваку годину радног стажа, пише "Блиц".

С обзиром на то да је просјечна плата у Србији претходног мјесеца износила 32.570 динара, основица посланичке плате била би у овом тренутку 162.850 динара, без додатака.

Друга варијанта је да се у закон пренесу коефицијенти из Закона о платама у државним органима и одреде коефицијенти за генералног секретара и његовог замјеника.

Приједлог закона о Скупштини предвиђа да ће плате посланика ићи на мjесечну провjеру, вjероватно Административног одбора, и биће одређиване на основу учинка посланика, рекао је за "Блиц" посланик који је захтијевао анонимност.

У Приједлогу закона у који је овај лист имао увид, у члану 35, пише да ће "право народног посланика на плату, накнаде и друга примања утврђивати надлежни одбор Народне скупштине".

Лист наводи да није јасно, нити је у закону описано како ће се одређивати учинак посланика и да ли ће, као што поједини посланици заједљиво примјећују, "посебно бити вредновани интерпункцијски амандмани радикала на основу којих ће онда њихов учинак бити знатно већи".

Занимљиво је да се о Приједлогу закона много нагађа, а мало зна и да се он из непознатих разлога држи у тајности, наводи "Блиц".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog