Republika Srpska

Словенци траже имовину, стару штедњу ни не помињу

ЉУБЉАНА - Словеначки дневник за привреду и финансије „Финансије" пише да су остала још два дана да словеначка предузећа регулишу статус имовине из времена СФРЈ коју имају у Србији, што им до сада није успјело.


Лист наводи да Уредба владе Србије предвиђа да се словеначка предузећа о статусу имовине договоре са српским „која су ту имовину присвојила послије распада СФРЈ", као и да ће, ако до тога не дође, „власништво прећи у руке српског предузећа које би словеначком исплатило симболичну одштету".

„Због тога је словеначки министар спољних послова Самуел Жбогар колегу из Србије Вука Јеремића позвао да влада у Београду продужи рок односно уредбу" којом је рок за рјешење проблема продужен са 27. фебруара на 31. мај, али „званичног одговора још нема", пише дневник.

„С обзиром на потешкоће са којима се предузећа сусрећу сасвим је нереално очекивати да се за три или четири мјесеца може уредити проблематика која није уређена скоро 20 година", наводи лист мишљење министарства спољних послова.

Споразум са „новим власницима" у Србији до сада је успјело да склопи пет словеначких предузећа, а генерални директор фирме „Словенијалес" Митја Плетерски је изјавио да су та предузећа урадила „оно што су могла".

„Склопили смо споразуме, а сада су на реду српска влада и правосуђе, као и словеначка држава, јер ће успјех зависити и од њене активности", рекао је још Плетерски.

Фирма „Колор" из Медвода се „за своју имовину већ дуго бори преко адвоката, али са 'новим власницима' не успијева да нађе заједнички језик и критична је према улози државе Словеније".

Словеначки високи представник за наслијеђе Руди Габровец очекује да ће нешто више за рјешење тог питања бити урађено на следећем састанку високих представника за наслијеђе, који ће бити одржан половином јуна у Београду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog