Politika

Додик: Спремни смо за разговор

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је, поводом става високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће наставити директну комуникацију са руководством РС, да Српска стоји на располагању за све врсте разговора.


"Чињеница је да је високи представник врховни тумач Дејтонског споразума и ми немамо проблем са тим ставом, али он није законодавац, а поготово није уставотворац'', рекао је Додик.

Он је подсјетио да је високи представник у прошлости наметао измјене и допуне устава и законе, што није било у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН.

"Сав проблем настао је из чињенице да су ранији високи представници преносили надлежности са РС тиме што су наметали 52 закона и што су донијели негдје око 150 одлука'', рекао је Додик и додао да разговоре о овоме треба наставити и да је РС била у праву када је покренула та питања.

Премијер Додик изјавио је претходно Срни да је у Санкт Петербургу разговарао са представницима власти Руске Федерације о кризи која је настала на релацији РС - ОХР и додао да сви желе да се стање што прије и дефинитивно нормализује.

"Било је прилике да неке људе из власти Руске Федерације упознам са околностима у којима се све то дешава и мислим да они имају додатно разумјевање. У сваком случају сви желе да се стање што прије и дефинитивно нормализује", рекао је Додик и додао да постоји и жеља да локалне власти преузму одговорност за све одлуке и за будућност.

Из ОХР је саопштено да ће високи представник у БиХ након јучерашњег састанка амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за имплементацију мира наставити директну комуникацију са органима власти РС.

Народна скупштина РС усвојила је 14. маја сет закључака у вези са преносом надлежности са РС на институције БиХ.

Високи представник БиХ упутио је 25. маја писмо званичницима РС у којем је затражио да Народна скупштина РС до 11. јуна прогласи ништавним своје закључке о ефектима преноса надлежности и тиме спријечи њихово ступање на снагу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog