Politika

Живковић: Инцко доказао да нисмо суверена земља!

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Милорад Живковић, оцијенио је да је ултиматум високог представника у БиХ Валентина Инцка Народној скупштини Републике Српске да до 11. јуна поништи закључке о преносу надлежности са РС на БиХ потврдио чињеницу да БиХ није суверена земља.


"Тако се односити према законодавном тијелу једне земље није примјерено и није европска пракса. То нам показује да БиХ није суверена земља и да су поново на снази каубојске методе рјешавања важних питања", рекао је Живковић.

Он је оцијенио да су Канцеларија високог представника и Уставни суд БиХ најодговорнији за радикализацију политичке ситуације у земљи.

"Дешавало се у прошлости да се оспоравају закони, одлуке и именовања, али не и закључци, и након оваквог реаговања остало је мало простора за компромисно рјешење", рекао је Живковић.

Он је изразио наду да високи представник "зна шта ради", јер ће, како је навео, директно бити одговоран за радикализацију политичке ситуације у БиХ, а што ће значајно оптеретити атмосферу пред евентуалне разговоре о промјени Устава.

Коментаришући пријетње "бонским овлашћењима", Живковић је навео да то представља ретроградни демократски процес, који домаћим политичарима одузима могућност да дођу до компромиса тешким радом.

"Истовремено, надам се да су та времена иза нас и да је свима јасно да без консензуса три народа о кључним реформама БиХ нема унутрашњи легитимитет. Без тог легитимитета, живјећи као протекторат ОХР, БиХ као држава не може функционисати", навео је Живковић.

Он је оцијенио да су сви добронамјерни свјесни да су највећи проблеми у функционисању БиХ стационирани у Федерацији БиХ, али да стални притисак на РС те проблеме држи у другом плану.

"Проблема је пуно, али је прећутан договор унутар ФБиХ да се они не износе док је РС у фокусу негативне критике међународне заједнице. Такав неискрен однос према РС је погубан за тражење најбољег рјешења за све у БиХ", оцијенио је Живковић.

Говорећи о томе када би могло да буде усвојено преосталих пет закона неопходних за либерализацију визног режима, Живковић је навео да је Савјет министара БиХ доставио парламенту верзије спроних закона, уз захтјев за разматрање по хитном поступку, те да ће они бити уврштени на прву наредну сједницу, заказану за 10. јун.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog