Politika

ССП: Холандија пита САД!

НОВИ САД - Одмрзавање Прелазног трговинског споразума Србије и ЕУ зависиће од става Спољнополитичког одбора холандског парламента, чија је сједница заказана за сриједу 10. јуна у Хагу, пише новосадски "Дневник" позивајући се на извор у Министарству иностраних послова Холандије.


Лист наводи да ће на став Одбора пресудно утицати ново, позитивно мишљење САД о сарадњи Србије са Трибуналом у Хагу.

"Ако тај амерички став пољуља до сад врло чврсте негативне позиције странака у холандском парламенту према Србији, онда би шансе, да шеф холандске дипломатије Максим Ферхаген дигне руку за одмрзавање Споразума, на сједници Савјета министара иностраних послова ЕУ у Луксембургу 15. јуна, биле изгледне", навео је извор из холандског Министарства иностраних послова.

Портпарол холандског МИП, Јоб Ван де Берг, рекао је синоћ за београдске медије да се став Холандије према одмрзавању и ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ није промијенио послије новог извјештаја главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, јер у њему, како је навео, нема оцјене о пуној сарадњи са Хашким судом.

Он је навео да Холандија сматра да је главни тужилац Брамерц најмјеродавнији да процијени ниво сарадње Србије, али да у свом извјештају, представљеном јуче у Њујорку, није дао оцјену о пуној сарадњи.

"Холандска Влада поздравља оцјену о оствареном напретку и сматра да је то корак у добром правцу, али да у овом тренутку нема разлога за промјену става", навео Берг.

Он истиче да је Савјет министара ЕУ још прије годину дана одлучио да примјена и ратификација споразума може почети тек када буде остварена пуна сарадња Србије са Хашким трибуналом и додао да очекује расправу о овом питању на састанку министара спољних послова ЕУ у Луксембургу 15. јуна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog