Politika

Инцко послао ново писмо!?

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, упутио је ново писмо функционерима Републике Српске у вези са закључцима Народне скупштине РС о преносу надлежности са Српске на БиХ, потврдио је Срни портпарол ОХР, Марио Бркић.


"Високи представник је писмо упутио јуче, али ОХР не жели даље да коментарише ту кореспондецнију", рекао је Бркић.

На питање да ли ће се високи представник одазвати позиву предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића да посјети Бањалуку и директно се обрати посланицима, Бркић је кратко рекао да Инцко "наставља комуникацију са властима РС".

Предсједник Народне скупштине РС, Игор Радојичић, упутио је 4. јуна писмо високом представнику у БиХ и позвао га да се обрати посланицима скупштине РС, те да са њима успостави комуникацију у вези са разрјешењем ставова који се тичу закључака парламента о Информацији о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ.

Предсједници и представници парламентарних странака из РС на састанку 3. јуна са предсједником Српске Рајком Кузмановићем једногласно су одлучили да позову високог представника да разговара са представницима Народне скупштине РС, а ако треба и са предсједником РС и предсједником Владе РС, Милорадом Додиком, како би се разјасиле несугласице.

Народна скупштина РС усвојила је 14. маја сет закључака у вези са преносом надлежности са РС на институције БиХ у којима се, између осталог наводи, да преношење надлежности без претходног договора ентитета није уставно.

Инцко је 25. маја упутио писмо званичницима РС у којем је навео да су за закључци парламента Српске о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ неприхватљиви и затражио да их Народна скупштина РС до 11. јуна прогласи ништавним и тиме спријечи њихово ступање на снагу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog