Kultura

Неофест 19. јуна на Кастелу

БАЊА ЛУКА - Међународни љетни мировни фестивал "Неофест" биће одржан 19. и 20. јуна, на тврђави "Кастел", у организацији Удружења за урбану културу - УРУК из Бање Луке.


Први "Неофест" одржан је у јуну 2006. године, на тврђави "Кастел", а настао је сарадњом Удружења за развој урбане културе - УРУК , Балкан рок концила (Balkan Rock Council-а), Министарства иностраних послова Данске и града Бања Лука, као главних покровитеља.

Циљ је био успоставити традиционални мировни фестивал за младе, међународног карактера са занимљивим програмом који ће такође представити културне вриједности региона. Нашу мисију наставили смо и у 2007. години и забиљежили више од 20 000 посјета током оба фестивала - кажу из УРУК.

"Неофест" је до сада угостио многе познате музичаре из цијеле Европе, а својим разноликим садржајем овај фестивал промовише мир, толеранцију али и локалну музичку сцену, те цијели регион представља у једном бољем свјетлу.

Овај пројекат је утемељен и у документу Омладинска политика, који је усвојила Скупштине града Бањалука, као и у препорукама Омладинског савјета, те бројним домаћим и страним референцама.

"Неофест" је и у Годишњем календару културних манифестација за 2009. годину.

На новом, први пут постављеном "КУЛА стејџу", у простору некадашњег кафеа "Кула" и ове године ће наступити извођачи из неколико земаља - група "Елементал" из Загреба, познати хипхопер Ајс Нигрутин из Београда, ДЏ Џонти Скраф (DJ Jonty Skruff) из Лондона, резидент клуба "Пача" (Pacha) на Ибици, као и Фиделити Кастров (Fidelity Kastrow) из Берлина, резидент једног од најпознатијих клубова на свијету берлинског "Тресора".

Осим њих наступиће и "Електро Пионирке", женски ДЏ-ВЏ трио из Бање Луке, одакле долази и екипа емисије радија Кастра "Блек саунд бокс" (Black Sound Box), која наступом ДЏ Вудија (DJ Woody) и ДЏ Даyза слави пет година постојања.

Посјетиоцима ће се представити и бенд "Лајн аут" (Line out ) из Сомбора, као и састав "Дифенс" (Defence) из Тузле.

Улазнице ће бити продаване на улазу у фестивал, односно испред јужне куле тврђаве "Кастел", а цијена улазнице износи 10 КМ по фестивалској вечери.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog