Društvo

Векарић: хапшењем подривају истрагу о трговини органима

БЕОГРАД -Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је вечерас да се у случају хапшења тројице Срба у околини Чаглавице ради о покушају дискредитовања истраге о трговини органима Срба на Косову и Метохији током рата.


 

Векарић је у изјави за РТС оцијенио да је то покушај дискредитације једне озбиљне истраге о предмету који је дошао до међународних институција и да се тиме удаљава од "правде за жртве". Он је навео и да српско Тужилаштво покушава да ријеши тај веома важан предмет на начин који није у супротности с међународним нормама.

Портпарол Косовске полицијске службе Арбер Бека рекао је данас да полиција има сазнања да су ухапшени нудили српском и осталом становништву по Косову по 100.000 евра, станове и аутомобиле у земјену за изјаву да су им узимани органи.

Бека је навео да су они, од којих је један бивши полицајац КПС-а из околине Штрпца, а друга двојица су из Новог Сада и Београда, овакву акцију већ неко вријеме водили на Косову.
Касније је саопштено да су ухапшени Игор Јућинац (33) из Штрпца, који је до 2007. био припадник тадашње Косовске полицијске службе, Милутин Радановић (52) из Новог Сада и Предраг Жељковић (33) из Београда.

Приштински лист "Експрес", позивајући се на изворе из полиције, тврди да КПС сумња да су двојица ухапшених у близини Чаглавице припадници БИА. Лист додаје да се истрага против њих води дуже вријеме, а да се сумња да су одговорни за спаљивање царинских пунктова на северу Косова у фебруару 2008. године и друга тешка криминална дела.

Безбедносно информативна агенција (БИА) негирала је данас да су њени припадници ухапшени на Косову.
"БИА нема припаднике на Косову, па самим тим они нису ни могли да буду ухапшени", рекао је за агенцију Бета Јован Стојић, шеф кабинета директора БИА.

И министар полиције Ивица Дачић одбацио је тврдње приштинских медија да су двојица ухапшених Срба у Чаглавици припадници Безбедносно - информативне агенције.

"Апсолутно није тачна вест да су ухапшени припадници наших безбедносних структура. Од 1999. године, на основу Кумановског споразума, МУП Србије, а самим тим и безбедносне службе и војска немају ни једног припадника на Косову и Метохији", казао је Дачић.

"Овде је очигледно реч о једној политички мотивисаној акцији, која треба да парира, под знацима навода, ономе о чему је већ више пута говорено, не само од стране српског Тужилаштва за ратне зличине, већ и од Еулекса, па чак се помињало и у Хагу, а то је трговина органима Срба са Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Он је негирао и тврдње да су о том случају косовске службе обавестиле МУП, јер, како је објаснио, српска полиција нема никакве контакте са косовском.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog