Politika

Савјет безбједности разматра стање на Косову

ЊУЈОРК - Савјет безбједности УН разматра извјештај о стању на Косову и Метохији на сједници на којој ће се обратити и министар спољних послова Србије Вук Јеремић.


На сједници ће бити размотрен тромјесечни извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна у којем се као посебан проблем наводи да лидери косовских Албанаца игноришу чефа УНМИК Ламберта Занијера и траже укидање те мисије.

"Косовске власти наставиле су да дјелују у складу са `Уставом републике Косово` и у више наврата тражиле окончање мисије УНМИК, наглашавајући да Резолуција 1244 више не представља релевантан документ и да они немају никакве правне обавезе да га поштују", наводи се у Бановом извјештају.

Шеф УН је оцијенио да Еулекс функционише под патронатом свјетске организације и статусно неутрално у складу са Резолуцијом 1244, преносе београдски медији.

У Банов извештај, по други пут, укључен је и анекс који се односи на рад Еулекса, у којем се наводи да је мисија ЕУ постала у потпуности оперативна 6. априла, од када су окончана два суђења за ратне злочине, успостављена контрола царинских испостава, те покренут дијалог са властима у Београду.

Дио извештаја који се односи на рад Еулекса потписао је шеф те мисије Ив де Кермабон.

Осим Занијера, који ће представити заједнички извештај мисија УН и ЕУ, амбасадорима ће се обратити и Јеремић и косовски министар спољних послова Скендер Хисени.

Јеремић је, уочи одласка у Њујорк, изјавио да ће од амбасадора петнаесточланог тијела затражити да престану притисци на земље широм света да признају Косово, пренијели су београдски медији.

"Инсистираћемо на томе да се дискутује о ситуацији на терену, да се погледа у очи тешкоћама са којима се суочава пре свега неалбанско становништво на терену", рекао је Јеремић.

Хисени ће, како се очекује, још једном затражити да Савјет безбједности оконча десетогодишњи мандат

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog