Društvo

Савјет Европе: Опасно је бити мањина на Косову

БЕЧ - Комесар за људска права у Савјету Европе у Стразбуру Томас Хамарберг оцијенио је да је живот за мањине на Косову веома опасан.


"Трајаће још годинама док мањине не буду сигурне од угљетавања и сличног. Зато се мора бити опрезан по питању њиховог слања назад", рекао је Хамарберг, коментаришући јучерашњу одлуку аустријске Владе да земље бивше Југославије прогласи за такозване безбједне треће земље, што значи да грађани са тих простора више неће моћи да добију статус азиланта.

Он је оцијенио да добровољни повратак свакако треба да буде могућ, али да, како је навео, људи не треба да се тјерају тамо.

"За дјецу би то било веома лоше. За веће групе на Косову, између осталих Албанаца, било би једноставније. За њих би то било скоро нормално европско подручје и са тиме се слажем", рекао је Хамарберг.

Он је за аустријски дневник "Пресе" рекао да земље Балкана, од Косова, преко БиХ, до Македоније не треба генерално назвати несигурним и да је дошло до значајног побољшања, али да је, ипак, на Косову ситуација још најтежа.

Хамарберг је препоручио да се умјесто радикалних преокрета у политици азила, примјени постепена промјена, на основу које би се сваки појединачан случај провјеравао.

Према његовим ријечима, питање солидарности би било и то да се узме у обзир, не само шанса повратника за безбједан живот, већ и рад.

Аустријска Влада прогласила је јуче земље бивше Југославије за такозване безбједне треће земље, што значи да грађани са тих простора више неће моћи да добију статус азиланта.

До сада су се у овој категорији налазиле државе ЕУ попут Норвешке, Швајцарске и Лихтенштајна, а од сада ће се међу њима наћи и Србија, Црна Гора, Хрватска, Македонија, БиХ и Косово.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog