Društvo

Позив Инцку да се позабави са БХРТ

САРАЈЕВО - Удружење "БХ новинари" изразило је забринутост због оставке директора БХТ Миленка Воћкића и даље деструкције јавне телевизије на нивоу БиХ и затражило од високог представника у БиХ Валентина Инцка да по хитном поступку, објективно и у складу са својим овлаштењима размотри постојеће проблеме у БХРТ и предузме мјере које ће спријечити рушење јавног сервиса на нивоу БиХ.


"Захтијевамо да обавијестите јавност БиХ шта сте предузели и какве су вам будуће акције у смјеру устројавања Јавног система емитовања, као једног од 16 услова постављених пред БиХ у процесу ЕУ интеграција", наведено је у писму Удружења упућеном Канцеларији високог представника у БиХ, Представничком дому и Дому народа парламента БиХ.

БХ новинари захтијевају од парламентараца БиХ да "као озбиљни политичари својим поступцима престану рушити Јавни сервис" и истичу да очекују да конструктивним приједлозима стану у крај "политичким уплитањима, притисцима и деструкцији БХРТ од радикалних представника политичких партија које партиципирају у власти".

"Постојање и функционисање независног Јавног система емитовања на нивоу БиХ прихватиле су све земље утемељене на демократским начелима. Очекујемо од највишег законодавног тијела БиХ - парламента БиХ и Канцеларије високог представника, који је прузео посебна овлаштења у успостављању ПБС, да такву шансу коначно пруже и грађанима БиХ", наглашено је у писму, које је потписала генерални секретар БХ новинари Борка Рудић.

Удружење "БХ новинари" оцијенило је да је одлазак Миленка Воћкића изнуђен чин и израз непристајања на одузимање ингеренција за одговорно обављање директорске дужности.

Ово удружење сматра да су на ову оставку утицали "парламентарци у Дому народа и Представничком дому, али и кључни људи у надлежним комисијама оба дома својим /не/чињењем, блокадама у разматрању важних питања и доношењу одлука о БХРТ, скретањем важних акција у вези са БХРТ на причу о криминалу и стечају и ову медијску кућу довели су у апсурдну ситуацију, а њене запосленике и менаџмент у понижавајући положај".

"Сви ви заједно, укључујући и Управни одбор БХРТ, стојите иза ове оставке. Удружење `БХ новинари` сматра вас директно одговорним за даљу дестабилизацију БХРТ, одгађање успостављања Система јавног емитовања формирањем корпорације и губљењем још једне шансе БиХ на путу према ЕУ интеграцијама", наведено је у писму.

Удружење "БХ новинари" сматрају да Воћкићева оставка представља логичан слијед континуираних и дугогодишњих политичких притисака на ову медијску кућу, унутрашње дестабилизације кроз одлуке и дјеловање Управног одбора БХРТ, те укупно кашњење у успостављању комплетног система јавног емитовања у БиХ.

У писму се оцјењује да је Воћкићева оставка и потврда вишегодишњег индолентног понашања Канцеларије високог представника и његових службеника према кашњењу у успостављању јавног система емитовања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog