Društvo

''Тајм'' о данaшњем Сарајеву

БАЊА ЛУКА - Сарајево, иако од 1991. године није било званичног пописа, свијету приказује све израженији муслимански имиџ, а хиљаде Срба православаца и Хрвата католика напустили су град за вријеме рата и нису се вратили, пише амерички недјељник "Тајм".


Овај лист у тексту "Исламски препород" анализира узроке фундаментализма у БиХ и као главни проблем идентификује трансформацију земље из секуларистичке у исламску државу.

Лист наводи да се већина Бошњака све више навикава на буђење ислама, које се догађа око њих.

"Готово 15 година након страшног рата у којем је погинуло око 100 000 људи - Сарајево, главни град, у јеку је вјерског полета. И док рат све више почиње да личи на далеку прошлост, духовна обнова града је свакодневна", пише "Тајм".

Лист наводи и да је прошле године Скупштина града Сарајева донијела одлуку о могућности вјерског васпитања дјеце у вртићима, а да је ислам за сада једина опција.

"Тајм" пише да ће, када упитате Сарајлије о пробуђеном исламу у том граду, већина њих пожурити да докаже да је Сарајево још углавном секуларно.

"Кафићи су и даље посјећени, а много дјевојака носи одјећу која више показује него што скрива. A у џамији Краља Фахда Незим Халиловић, бивши ратни командант који хиљадама вјерника држи проповиједи сваког петка, каже да град доживљава врсту религиозног искуства која је била немогућа за вријеме владавине Јосипа Броза Тита", наводи се у тексту који потписује Вивиан Налт.


Лист додаје да и он, као и друге Сарајлије, оптужује српске политичаре да "Сарајево погрешно представљају као језгро милитантног ислама, како би задобили симпатије Запада", те додаје да су и "западни новинари умијешани у ширење исламофобије".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog