Svijet

Обама се договорио са фармацеутима

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама саопштио је данас да је администрација постигла договор са фармацеутском индустријом који би могао да отвори пут за реформу здравствене заштите, која је у САД и даље веома спорна.


Према ријечима америчког предсједника, са фармацетутским компанијама постигнут је важан договор према коме су се оне обавезале да уложе 80 милијарди долара током наредних десет година како би се смањили трошкови издавања лијекова на рецепт за старије грађане.

"Наш циљ је да смањимо незадрживу инфлацију трошкова здравствене заштите. Да бисмо то постигли морамо да радимо заједно како бисмо искоријенили разбацивање и неефикасност који можда подупиру осигуравајуће компаније, али не чине ништа за наше здравство,", рекао је Обама.

Амерички предсједник жели да потпише закон о реформи здравства до краја године, али се суочава са противљењем у Конгресу због високе цијене и отпора опцији јавног осигурања.

Ипак, према најновијој анкети листа "Њујорк тајмс", 72 одсто испитаних подржава владину реформу.

Званичник Бијеле куће Ненси Дипарл истакла је да је оно што администрација покушава да учини - смањење трошкова за све породице и бизнисе.

Међутим, већина републиканских конгресмена противи се било каквом владином плану, инсистирајући да би фокус требало да не буде раста цијене здравственог осигурања.

Један од лидера републиканске мањине у Представничком дому, Ерик Кентор сматра да ће Владин план довести до пораста трошкова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog