Svijet

САД: Ахмадинеџад пребацује проблем на нас

ВАШИНГТОН - Бијела кућа је оптужила иранског предсједника Махмуда Ахмадинеџада да покушава да окриви САД за немире који су избили након објављивања спорних резултата предсједничких избора.


Вашингтон је одговорио дан након што је Ахмадинеџад оштро критиковао америчког предсједника Барака Обаму због осуде насиља иранских власти над демонстрантима.

Иранско руководство оптужило је стране владе да подстичу протесте.

"Постоје људи у Ирану који желе да обезбиједе да се не води дискусија међу Иранцима у Ирану већ о Западу и САД. На листу тих лица додао бих и предсједника Махмуда Ахмадинеџада", рекао је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад позвао је јуче предсједника САД Барака Обаму да се не мијеша у интерна питања Ирана након што је шеф Бијеле куће изразио "ужас и бијес" због постизборног насиља.

Обама је осудио насиље иранских власти над демонстрантима који оспоравају резултат предсједничких избора одржаних 12. јуна.

"Обама је погрешио када је изговорио те ријечи и наше питање је зашто је упао у ту замку и рекао исте ствари које је говорио и његов претходник на тој функцији Џорџ Буш. Желите ли да са Ираном разговарате тим тоном? Ако је то ваш став, о чему ћемо онда разговарати", упитао је Ахмадинеџад, који је, према званичним резултатима, однио убједљиву побједу на изборима.

Опозиција је дан послије гласања почела серију протеста широм Ирана, а до сада је у сукобима демонстраната полиције и наоружаних група блиских властима, према званичним подацима, погинуло најмање 25 лица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog