Svijet

Русија и НАТО покушавају да се измире

КРФ - Министри иностраних послова земаља НАТО и Русије покушаће данас на грчком острву Крфу да обнове војне везе, први пут након прошлогодишњег рата Москве и Тбилисија.


Званичници кажу да ће данашњи разговори руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова и његових колега из 28 чланица НАТО одражавати тренд у правцу побољшања односа.

"Очекујемо да ће састанак проћи добро, не очекујемо изненађења", рекао је Игор Семененко, савјетник у руској мисији у НАТО.

Очекује се да ће се разговарати о осјетљивим питањима као што су Грузија и кључни европски споразум о контроли наоружања, али ниједно се не види као препрека побољшању односа.

Званичници обје стране кажу да ће министри дати зелено свјетло за будуће сусрете министара одбране и начелнике генералштабова који ће обновити војну сарадњу у областима од заједничког интереса.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон, која је требало да се састане са Лавровом на Крфу морала је да откаже посјету након што је пала и сломила лакат у Стејт дипартменту. Очекује се долазак њеног замјеника Џејмса Стајнберга.

Односи између Алијансе и руске војске били су замрзнути од конфликта у Грузији, а иако су политичке везе значајно побољшане од руско-грузијског рата није било формалних војних контаката.

НАТО је прекинуо везе прошлог августа када су руске снаге упале у Грузију након што је грузијска војска напала Јужну Осетију.

Политички односи почели су да се поправљају након што је амерички предсједник Барак Обама преузео дужност и сусрета НАТО амбасадора са руским изаслаником у Савјету НАТО-Русија, панелу који је успостављен 2002. године ради унапређења сарадње између хладноратовских супарника.

Што се тиче војне сарадње Русија је сарађавила са неким чланицама НАТО као што су САД, Француска и Њемачка којима је дозволила да користе руску жељезничку мрежу ради довођења међународних снага у Авганистан.

Руска морнарица сарађивала је са ратним бродовљем разлићчитих чланица НАТО током заједничких патрола против гусарења код обала Сомалије.

Италијански премијер Силвио Берлускони, који је био активан на ублажавању тензија између Русије и алијансе, биће једини шеф државе на данашњем састанку на Крфу, осим домаћина Костаса Караманлиса.

Након састанка НАТО-Русија услиједиће сусрет министара иностраних послова ОЕБС, чији је актуелни предсједавајући Грчка, на коме ће учествовати и високи представник ЕУ за инострану политику и безбједност Хавијер Солана, саопштено је из његовог кабинета.

Исти извор наводи да ће министри разговарати о актуелној и будућој европској безбједности и начинима како најбоље одговорити безбједносним изазовима у Европи.

Грчки министар иностраних послова Дора Бакојанис предвиђа позитивну атмосферу на оба скупа. Она је рекла да ће министри размотрити приједлог Русије о одржавању самита на коме би се разговарало о свим безбједносним питањима која дотићу Европу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog