Svijet

И Бјелорусија дужна Гаспрому

МОСКВА - Руски нафтни гигант "Гаспром" упутио је писмо Бјелорусији у коме захтјева исплату 244 милиона долара дуга за гас и упозорава да ће прекинути испоруку тог енергента уколико се не измире дуговања.


"Укупан дуг Бјелорусије износи 244 милиона долара и послали смо писмо у коме тражимо да се тај дуг плати", изјавио је извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

Замјеник бјелоруског премијера Владимир Семашко рекао је да ће његова земља наставити да плаћа руски гас по просјечној годишњој цијени и да ће почети да враћа дуг "Гаспрому".

Дуг се појавио због разлика између уговорених и просјечних цијена. У првом кварталу Бјелорусија је плаћала 210 долара за 1 000 кубних метара, али до краја године очекује се да ће та цијена да падне на испод 100 долара. У складу са усменим договорима цијена треба да буде око 150 долара за 1 000 кубних метара.

Семашко је рекао да је бјелоруска гасна компанија "Белтрансгас" упутила "Гаспрому" 20. марта додатак уговора који предвиђа да Бјелорусија плаћа годишњу просјечну цијену, али да тај додатак још није потписан.

Он је додао да ће Бјелорусија од августа почети да враћа дуг.

Семашко је рекао да Влада Бјелорусије очекује да ће цијена руског гаса достићи 166 долара за 1 000 кубних метара 1. јануара 2010. године уколико цијене нафте ове године остану на 70 долара за барел.

Он је додао да Бјелорусија није успјела да ускладишти двије милијарде кубних метара гаса у првој половини ове године, али да не очекује да ће "Гаспром" предузети мјере против Бјелорусије због овога.

"Непотпуне испоруке гаса нису само проблем Бјелорусије. У првом кварталу ове године ЕУ није примила око 30 одсто очекиване количине руског гаса, а Украјина око 40 одсто", рекао је Семашко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog