Svijet

У Хондурасу извршен војни удар!

ВАШИНГТОН - У Хондурасу је данас извршен војни удар, а предсједник Мануел Зелаја протјеран је из земље. Ово је први војни пуч у Централној Америци од хладног рата.


Војска Хондураса ухапсила је јутрос Зелају, који је данас данас намјеравао да одржи референдум о ревизији Устава који би му омогућио да се у новембру кандидује за други мандат, упркос противљењу војске, скупштине и Врховног суда.

Како су пренијели очевици, око 200 војника је дошло до резиденције око 6.00 часова по локалном времену, а зачула су се и четири пуцња, а затим су се упутили ка ваздухопловној војној бази.

Зелаја пребачен у Костарику и тражи политички азил. Збачени предсједник изјавио је по доласку у Костарику, да је био жртва отмице и државног удара иза којег стоје припадници војске који желе да га уклоне са власти.

Амерички предсједник Барак Обама изразио је "дубоку забринутост" због догађаја у Хондурасу и збацивања предсједника Зелаје. Он је апеловао на све стране да поштују "демократске норме".

Европска унија осудила је данас државни удар и отмицу предсједника Хондураса.

"Ово је неприхватљиво кршење уставног поретка у Хондурасу", рекао је чешки министар иностраних послова Јан Кохут новинарима након састанка министара ЕУ на грчком острву Крфу. Он је додао да је овдје ријеч о државном удару.

"ЕУ позива на хитно ослобађање Зелаје и повратак уставној стабилности", рекао је Кохут.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog