Društvo

Од сутра скупље цигарете, кафа и гориво

САРАЈЕВО - У БиХ од сутра ступа на снагу Закон о акцизама којим ће цигарете поскупити за 15 фенинга, килограм кафе за 50, док се за гориво уводи посебна акциза од 10 фенинга намијењена изградњи путева у БиХ.


Дистрибутери цигарета у БиХ сутра ће морати да направе попис свих залиха, обрачунати акцизу по новом закону и разлику уплатити Управи за индиректво опорезивање (УИО) БиХ, рекао је портпарол ове институције Ратко Ковачевић.

Према његовим ријечима, цигарете са старим маркицама, а новом цијеном моћи ће се продавати до краја године, а инспектори УИО ће већ сутра кренути у контролу пописних листи, те обрачуна разлике акциза.

"Нашим контролама биће обухваћено сигурно 90 одсто тржишта", нагласио је Ковачевић и додао да ако и постоје евентуалне малверзације везане за стварање великих залиха ове робе, ријеч је о ситним трговцима, преноси "Дневни аваз".

Овај лист пише да ће Фабрика дувана Сарајево (ФДС) сутра објавити цијене својих цигарета, на које утиче, прије свега цијена цигарета конкурентских фирми.

"Цијене ћемо званично објавити 1. јула, јер када једном поставите цијену, није је популарно мијењати", рекао је директор ФДС Сеад Хаџимусић.

Хрватска фабрика дувана из Ровиња "ТДР" најавила је прије пар дана да ће од сутра њихове цигарете поскупити за 50 фенинга по кутији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog