Politika

Инцко: Разочаран сам политичарима у оба ентитета

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да је разочаран потезима, како политичара из Федерације БиХ, тако и Републике Српске, када је ријеч о питањима као што су државна и војна имовина, расподјела средстава од сукцесије бивше СФРЈ и продужетак мандата страних тужилаца и судија у БиХ.


Инцко је рекао да је на сједници Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК) било говора и о томе ко кочи одређене процесе у БиХ, истакавши да сматра да су чланови радне групе из РС онемогућили постизање конструктивних помака на попису државне имовине, а код друга два питања је подједнака одговорност политичара из оба ентитета.

"Ни у Министарству одбране БиХ није све како би требало бити, јер је министар (Селом) Цикотић на студијском путовању од мјесец дана и ми још чекамо неке његове одлуке", рекао је Инцко на конференцији за новинаре, на којој је саопштио ставове Управног одбора ПИК након посљедње сједнице у Сарајеву.

Он је поновио став да средства од сукцесије нису подијељена како је предвиђено државном одлуком из 2002. године, према којом је држави требало припасти 13 одсто средстава, а Брчко дистрикту, према статусу дистрикта два до три одсто.

Инцко је истакао да мандати страних тужиоца и судија за ратне злочине и организовани криминал нису продужени, иако је то Савјет министара БиХ раније најављивао.

"Чланови Савјета министара из ФБиХ, као и из РС, били су у томе јединствени, а при томе нису обезбијеђена ни средства за рад домаћих тужиоца и судија на тим позицијама", рекао је он.

Инцко је навео да ће један од његових задатака наредних мјесеци бити и питање ријешавања статуса 59 функсионера из РС, углавном из СДС-а, које је смијенио један од бивших високих представника у БиХ Педи Ешдаун.

"Нисам још размишљао о питању помиловања и враћања на функцију тих људи, јер сам имао друге приоритете. Има дости молби тих људи да се разматра њихов предмет и да то иде на суд, и сигурно је да ће ово питање бити дио мојих активности", рекао је Инцко.

Он је истакао да жели да се договори лидера политичких партија врате на састанке шест странака, "јер више странака више зна", а и договори и иницијативе би могли онда лакше добити двотрећинску већину у парламенту БиХ.

Инцко је истакао да није за укидање ентитетског гласања у парламенту БиХ, већ да је за увођење таквих правила одлучивања на свим нивоима законодавне власти у БиХ.

"Најбоље би била да таква правила буду уведена на свим нивоима од општина до државног нивоа, као и у ентитетским парламентима", рекао је он.

Одговарајући на питање како ће реаговати на најаву премијера РС, Милорада Додика, на јучерашњој сједници ПИК да ће га пријавити Министарству иностраних послова Аустрије, да би се видјело да ли ово министарство стоји иза његових одлука, Инцко је навео да је мирне савјести уколико дође до било какве тужбе против њега или у Аустрији или БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog