Politika

Додик: Није мени до тужакања, него до Јовичића

БИЈЕЉИНА - Премијер Републике Српске, Милорад Додик, демантовао је да је рекао да ће тражити од Министарства иностраних послова Аустрије појашњење да ли стоји иза најновијих одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка.


"Ја сам рекао да сам тражио од високог представника да ми достави разлоге зашто је смјенио службеника Агенције за истраге и заштиту, Радислава Јовичића, односно да достави податке да ми можемо да наставимо са процесуирањем. Ако је ово тачно што је речено, онда се заиста ради о дјелима која морају да заврше на суду", прецизрао је Додик.

Премијер Српске је рекао да оптужбе у вези са активностима Јовичића очигледно нису тачне.

"Рекао сам Инцку, уколико нам не достави ове информације, да ћемо наћи начине да и у његовој земљи покушамо тражити правну одговорност за његово лично кршење уговора који се зове Дејтонски споразум и овлаштења на бази тога", рекао је Додик.

Он сматра да ни бонска овлаштења не дају Инцку могућност да тако дјелује.

"Прије покретања било каквих процедура мислим да ћемо ја и високи представник наставити комуникацију и обезбиједити да се тачно види да ли ти елементи постоје или не постоје", рекао је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко вечерас је изјавио "да је мирне савјести уколико дође до било какве тужбе против њега или у Аустрији или БиХ". Инцко је ово рекао одговарајући на питање новинара у Сарајеву како ће реаговати на Додикову најаву да ће га пријавити Министарству иностраних послова Аустрије да би се видјело да ли ово министарство стоји иза његових одлука.

Инцко је 8. јуна смијенио Радислава Јовичића са функције начелника Службе за оперативну подршку Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и оптужио га за антидејтонске активности, укључујући и пријетње лицима под међународном заштитом.

Јовичић је, дјелујући изван законитог ланца команде у оквиру СИПА, користио лица и ресурсе те полицијске агенције за вршење активности праћења међународних званичника, ОХР и његовог особља, саопштено је из ОХР након ове одлуке.

Сам Јовичић је негирао оптужбе и оцијенио да је ријеч о чистки спрских кадрова у СИПА.

Смјена Јовичића и полицијског комесара Херцеговачко-неретванског кантона Химза Ђонка
први је случај да је Инцко употријебио бонска овлаштења.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog