Politika

EУ присилила Санадера на оставку?

БРИСЕЛ - Бернт Поселтиз из Хришћанско-социјалне уније, која је дио Европске народна странке, оптужио је ЕУ да је присилила хрватског премијера Иву Санадера да поднесе оставку. Поселт сматра да је Санадерова оставка произашла из граничног спора Хрватске са Словенијом.


"Једно су мислили, друго говорили, треће радили, а сада је Хрватска закочена због ускогрудог словеначког национализма. Умјесто да се активно тиме позабаве, и Европска комисија и Савјет министара банализовали су проблем и довели ову ситуацију до такве кризе да је Санадер, иако велики Европљанин, такорећи, присиљен на оставку", наводи се у саопштењу Поселта.

Поселт сматра да би Санадерова оставка требала бити аларм.

"Свађе између држава не смију бити разлог да се закочи приступни процес неке земље кандидата", наводи се у саопштењу Хришћанско-социјалне уније.

Ханес Свобода, парламентарни извјестилац за Хрватску из редова социјалиста, рекао је да је изузетно цијени Санадера, упркос политичким разликама.

"Санадер заслужује велико поштовање, јер је трансформисао ХДЗ, у највећем дијелу Хрватске, у једну модерну, конзервативну странку. При томе, Санадер је прави, увјерени Европљанин. Он је постао човјек нашег повјерења. Вјеровали смо му, јер смо знали да је посве предан и одан чланству Хрватске у ЕУ", рекао је Свобода.

Свобода је додао да је "ово можа ипак прилика да се ријеши спор између Словеније и Хрватске".

"Хрватска мора кренути напријед. Не смије бити закочена, тај се спор мора ријешити", рекао је Свобода.

Шеф Европске комисије Мануел Баросо рекао је да је изузетно цијенио то што је Санадер направио за своју земљу, те да је Хрватска, која је већ постала чланица НАТО, сада "чврсто на путу према чланству ЕУ".

"Захваљујем Санадеру на оданости циљу европских интеграција и на доброј сарадњи свих ових година", рекао је Баросо.

Комесар за проширење Оли Рен рекао је да су лидерство Санадера и његова оданост циљу европских интеграција били кључни за напредак који је до сада остварен.

"Изузетно сам цијенио сарадњу са Санадером у приступању Хрватске ЕУ, упркос неких тешких питања која смо дискутовали током преговора", рекао је Рен додајући да Хрватској жели послати поруку охрабрења да што брже ријеши питање насљеђа како би се могле извести неопходне реформе које су потребне за чланство у ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog