Politika

Јадранка Косор од понедељка премијер Хрватске

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Стјепан Месић синоћ је дао мандат за састав нове владе досадашњој потпредсједници владе Јадранки Косор. Месић је изразио очекивање да ће нова влада наставити да водити врло јасну и одлучну проевропску политику. „Јадранка Косор је дала доказе који говоре да она у садашњем саставу Сабора има потребну већину", рекао је Месић.


Јадранка Косор изразила је увјерење да ће влада бити изабрана у понедељак и као први корак најавила је ребаланс државног буџета и наставак преговора о уласку Хрватске у Европску унију.

Слободан Узелац, потпредсједник хрватске владе из Самосталне демократске српске странке, каже да не очекује да ће читава процедура бити завршена прије понедељка.

„Након што смо поставили своје услове за подршку новој влади, радимо на веома озбиљним документима који, између осталог, треба да обезбједе и интересе Срба у Хрватској", истиче Узелац.

Месић сматра да ће новој влади бити тешко да издржи пуни мандат, с обзиром на многе проблеме с којима је суочена Хрватска, укључујући измирење великих финансијских обавеза. На консултацијама о новој влади су прво одвојено били представници националних мањина. Потпредседник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да СДСС прије свега занима програм владе.

Пуповац је рекао и да због стабилности будуће владе предлаже оснивање коалиционог вијећа.

Санадер је јуче изјавио је да је својом оставком желео да шокира грађане Хрватске и европске политичаре којима је упутио протест због неприхватљивог понашања спрам Хрватске. Месић је казао да није сигуран да Хрватска има користи од тога да се Европа шокира.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog