Republika Srpska

Систем хидроелектрана спаја Српску и Србију

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Српска и Србија градити систем хидроелектрана на Дрини од Фоче до Бијељине.


"Ми смо објавили да желимо да интегришемо одређене функције електроенергетских система Србије и Српске и један од тих сегмената интеграције је заједничка изградња система хидроелектрана на Дрини", нагласио је премијер Додик.

Он је оцијенио да тренутна финансијска криза може да одложи реализацију овог пројекта пошто је потребан и стратешки партнер.

"Са руководством Србије сам прије десетак дана разговарао како интензивирати градњу и сагласни смо да, осим електропривреда Србије и Српске, потражимо још једног партнера који би са нама градио. Идеја је да ми дамо права, а да тај партнер буде довољно способан да на финансијском тржишту обезбиједи новац за изградњу, уз одређену подјелу власништва и дионица", објаснио је Додик.

У разговору са групом новинара из Србије, која је била у дводневној посјети Бањој Луци, Додик је подсјетио на пропали пројекат градње Бук Бијеле, који је захтјевао потапање дијела кањона Таре.

"Стајали смо због Владе Црне Горе која је раније донијела одлуку да не буде дозвољено потапање кањона Таре. У међувремену су слали сигнале да би то могло да буде промијењено због тешке енергетске ситуације у самој Црној Гори. Тек прије можда мјесец дана дефинитивно су рекли да остају при првобитној одлуци што нас доводи у ситуацију да можемо да уђемо у пројектовање", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, раније урађени пројекат за Бук Бијелу је постао непотребан, јер више нема могућности градње те велике хидроелектране.

Додик је рекао да Српска једина у региону има вишак електричне енергије и да може сачекати са реализацијом пројекта Бук Бијела.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog