Politika

Загреб: Сабор изабрао нову Владу

ЗАГРЕБ - Хрватски сабор изабрао је нову Владу на чијем је челу Јадранка Косор.


Сабор је синоћ са 83 гласа "за" и 45 "против" изгласао повјерење новој-старој Влади, јер је њен највећи дио Косорова преузела од свог претходника Иве Санадера.

Примопредаја дужности између бившег и новог премијера биће обављена данас у Банским дворима.

Именовањем Косорове за премијера, потврђен је и састав њене владе у којој су потпредсједници Дамир Поланчец (ХДЗ), који ће уједно бити и министар привреде, рада и предузетништва, Божидар Панкретић (ХСС), који ће обављати и дужност министра регионалног развоја, шумарства и водопривреде, те Ђурђа Адлешић (ХСЛС) и Слободан Узелац (СДСС).

Министарство спољних послова и европских интеграција и даље ће водити Гордан Јандроковић, Министарство финансија Иван Шукер, министар одбране Бранко Вукелић, министарство унутрашњих послова Томислав Карамарко, правосуђа Иван Шимоновић, мора, промета и инфраструктуре Божидар Калмета, здравства и социјалне заштите Дарко Милиновић, културе Божо Бишкупић, заштите околине, просторног уређења и градитељства Марина Матуловић-Дропулић, док ће Дамир Бајс остати на челу Министарства туризма.

Петар Чобанковић преузео је Министарство пољопривреде, рибарства и руралног развоја.

У новој Влади су и четири нова министра. То су министар науке, обарзовања и спорта Радован Фукс, министар породице, за борачка питања и међугенерацијске солидарности Томислав Ивић, те Даворин Млакар који ће водити новоосновано Министарство управе и Бјанка Матковић која је министар без портфеља.

Ово је 11. влада, која је изабрана у Хрватској, и први пут на њеном челу налази се жена.

Косорова је у свом говору најавила болне резове и два ребаланса буџета. Први ребаланс услиједиће већ за десетак дана, прије љетних одмора, а други на јесен, након туристичке сезоне.

Она је додала да разматра двије варијанте, од којих је једна верзија радикална и подразумјева кресање многих социјалних ставки, док је друга блажа.

Признајући да је ситуација крајње озбиљна, Косорова је истакла да се припрема ребаланс у којем ништа неће бити недодирљиво.

Опозиција је прије гласања о повјерењу новој влади тражила пријевремене изборе, тврдеће да Влада има само формални легитимитет.

Косорова је напоменула да Влада има подршку у стабилној саборској већини, нагласивши да би избори успорили Хрватску, закочили борбу против кризе и преговоре с ЕУ на најмање шест мјесеци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog