Svijet

Гардијан: Избацивање Италије из Г8

ЛОНДОН - "Гардијан" данас преноси тврдње високих западних званичника према којима постоји све снажнији притисак да се Италија искључи из Групе 8 индустријски најразвијенијих земаља.


Припреме за самит Г8 у италијанском граду Аквила су хаотичне и Италија није показала никакву суштинску иницијативу у припреми тема којима би најмоћнији лидери требало да се баве, тако да су Американци преузели контролу.

Они су организовали конференцијске разговоре међу осталим званичницима земаља Г8 и покушавају да уврсте у дневни ред приједлог за избацивање Италије, пише "Гардијан" позивајући се на своје дипломатске изворе.

Једна од могућности је, како наводи лист, да умјесто Италијана у групу најразвијенијих земаља буде примљена Шпанија, која има већи бруто национлани доходак по глави становника него Италија.

"Фајненшел тајмс" пише да италијански премијер Силвио Берлускони на самиту Групе 8 мора да покаже да је озбиљан играч.

Лист подсјећа на проблеме са којима је суочен Берлускони због оптужби да је био у везама са млађим женама, као и на репутацију контроверзног и непредвидљивог политичара.

"Фајненшел тајмс" наводи да је Бушова администрација морала да се удвара Берлусконију зато што је била у сукобу са Французима и Нијемцима, великим играчима на европском континенту.

Обама, међутим, не мора да га толерише с обзиром на подршку Француске и Њемачке коју има.

Такође, чини се да италијански премијер нема никакво интересовање за проблем климатских промена и помоћи за земље у развоју што су два кључна питања за Г8, додаје лист.

По питању Русије, наставља "Фајненшел тајмс", Американци су уморни од начина на који Берлускони представља себе као посредника између Москве и Вашингтона, јер је то апсурдно.

Постоје и области у којима се Берлусконијева улога не може игнорисати, а то је подршка Италијана Америкацима у Авганистану и одлука да прихвате притворенике из америчке базе Гвантанамо, закључује "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog