Društvo

Шта коме доноси стенд-бај аранжман са ММФ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да закључивање стендбај аранжмана са ММФ даје Српској много више маневарског простора него Федерацији БиХ.


"Закључивање потпуног стендбај аранжмана даће РС више маневарског простора, у односу на економске неприлике које су се од почетка године интензивирале. С друге стране, то би ФБиХ дало неког одушка, али без радикалних социјални резова, ни подршка од ММФ неће ријешити ситуацију у овом ентиету", оцијенио је Радојичић.

Он је додао да ће се објективан проблем у ФБиХ појавити ако се овим новцем "закрпи" буџет у једној или двије године, а остане иста структура потрошње, јер ће се исти проблем, односно, дефицит поново појавити.

"Ако ФБиХ не изврши структурну промјену својих закона и права која је дала одређеним категоријама, онда ће на овај начин само `закрпити` буџет и одложити, односно, репрограмирати проблем за 2011. годину", нагласио је предсједник парламента Српске.

Према његовим ријечима, нерационалност саме ФБиХ, један је од њених основних стурктурних проблема.

Радојичић је констатовао да се лоша економска ситуација из ФБиХ одражава на РС, јер је ријеч о јединственом економском простору и тржишту и да се свака нестабилност у једном ентитету, по систему спојених посуда, прелијева у други.

"Аутоматски се погоршава политичка ситуација, глобални рејтинг за стране инвеститоре. Ако су турбуленције, штајкови, социјални немири, демонстрације у ФБиХ, инвеститор из вана то гледа као простор БиХ и ви му не можете објаснити да није проблем у Добоју, ако је у Тешњу", објаснио је Радојичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog