Republika Srpska

''Набуко'' против ''Гаспрома''

ЛОНДОН - ЕУ и Турска потписаће данас споразум о изградњи гасовода "Набуко", чији је трошак изградње процијењен на 7,9 милиона евра и то је један од најамбициознијих пројеката чији је циљ да се укине монопол који руски "Гаспром" има на снабдјевању Европе гасом, пише британски дневник "Тајмс".


"Набуко" који је дуг 3 300 километара у великој мјери смањити зависност Европе од руског гаса, јер ће га допремати из чак шест различитих земаља.

Лист истиче да је најважније, то што ће "Набуко" у потпуности заобићи руску и украјинску територију, тако да Москва више неће бити у стању да у сред зиме затвори вентиле због спора са Кијевом.

"Тајмс" истиче да Кремљ размишља на посебан начин, јер и током владавине комунистичког режима и под ауторитарном власти Владимира Путина, руски стратези претпостављају да свака погодност за њихове сусједе или ривале представља непогодност за Москву.

Према оцјени листа, Русима је тешко да замисле равнотежу која погодује и једној и другој страни.

"Због тога Европи и јесте тако тешко да успостави повољан однос са Русијом у погледу снабдијевања енергијом и због тога изградња новог гасовода, који заобилази руску територију, дјелује толико атрактивно", закључује "Тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog