Politika

Плочкинић: ЕУ и САД су за троентитетско уређење

МОСТАР - Из ЕУ и САД стижу позитивни сигнали за троентитетско уређење БиХ, рекао Лео Плочкинић, предсједник невладине организације "Кроација либертас".


Он је прецизирао да би најбоље рјешење била три ентитета и то - Република Српска, хрватска република Херцег-Босна и бошњачка унија са дистриктом Сарајево.

"То је рецепт трајног мировног рјешења за БиХ", сматра Плочкинић.

Он је рекао да, из извора блиских комесару за проширење ЕУ Олију Рену, стижу позитивни сигнали да је троентитетско уставно уређење најбоље за БиХ.

Према његовим ријечима, начелно је договорено да трећи ентитет буде у границама какве су биле на дан потписивања Дејтонског споразума, а које је хрватска страна унијела у Федерацију БиХ (ФБиХ) са правом дисконтинуитета територије.

"Предлаже се укидање жупанија, драстично смањење администрације у ФБиХ за око 400 до 500 пута и преусмјеравање тог новца на развој привреде, економски раст и развијање", каже Плочкинић, који је БиХ назвао "економски напаћеном државом".

Он је истакао да Хрвати имају одличне дипломатске везе и да су излобирали да њихов захтјев прође у међународним круговима.

"Ми већ имамо одличне сигнале и позитивне поруке из Стејт дипартмента, без обзира на то што амерички представници у БиХ у први мах нису били за ову идеју. Њиховим посљедњим инсистирањем на наставку `прудског процеса` добили смо и у БиХ све више међународних поборника за наше уставно уређење БиХ", тврди Плочкинић.

Он је навео да према анкети, коју је спровела "Кроација либертас", 97 одсто Хрвата подржава формирање хрватског мултиетничког ентитета у БиХ, као и 95 одсто Срба и 33 одсто Бошњака

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog