Svijet

Италија: Ухапшено 49 сицијлијанских мафијаша

РИМ - Италијански суд ухапсио је 49 припадника сицилијанске мафије, због наплаћивања "рекета" од фирми, што је, према оцјенама италијанских власти, прекретница у борби против организованог криминала на југу земље.


Сви оптужени припадају фамилији „Ло Пиколо" и бавили су се изнуђивањем новца од бизнисмена и власника радњи на Сицилији.

Уколико би одбили да плате "рекет", уцјењени власници су били жртве мучења и излагали су опасности да њихова имовина буде запаљена и уништена, а они чак и убијени.

Поједини подаци показују да чак 80 одсто бизнисмена у Палерму плаћа рекет како би уживали заштиту мафије и слободно обављали свој посао.

Према ријечима италијанских званичника, хапшење је резултат сарадње уцјењиваних сицилијанских бизнисмена са полицијом, која је довела не само до хапшења криминалаца, већ и до тога да им одређена надокнада буде исплаћена.

Борба против мафије и 17 година послије убиства двојице истакнутих судија, укључујући судију Ђованија Фалконеа, далеко је од краја.

Италијанске власти, наводно, истражују нове доказе о умешаности појединих припадника службе безбедности у та два злочина и њиховој повезаности са мафијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog