Politika

Човић: ''Aприлски пакет'' је мртав, а и ''Пруд'' умире

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ Драган Човић рекао је да је прудски процес пред пропашћу, док је "априлски пакет" мртав.


Човић је рекао да вјерује да је могуће наставити "прудски процес" само ако се у следећим данима, заједно са ОХР, постигне конкретан договор, а ако не онда ће прудски процес бити готов.

Говорећи о недавном састанку политичких лидера са високим представником Валентином Инцком, Човић је истакао да је један дио састанка био непримјерен, оцијенивши да што прије треба изаћи из такве реторике и односа, јер ће иначе, било шта, бити тешко договорити у БиХ.

Колеге које су се прикључиле разговору код Инцка, оцијенио је Човић, нису спремне да разговарају, а камоли да постигну договор.

"Ако је то тако, онда морамо да затворимо страницу у вези са `прудом` што сматрам да би била велика грешка", оцијенио је Човић.

Он је поновио да је "априлски пакет" за њега прошлост и да не долази у обзир враћати се четири године уназад.

"Ако је то тада имало смисла, данас као минимум можемо само да размишљамо да на средњем нивоу власти имамо четири федералне јединице које ће имати законодавну, извршну и судску власт. То је минимум, а то никада више неће бити садашње двије федералне јединице", оцијенио је Човић.

Да је прихваћен "априлски пакет", рекао је лидер ХДЗ БиХ, данас би имали Хрвата као предсједавајућег Предсједништва БиХ, а не Жељка Комшића којег су изабрали Бошњаци.

Према његовим ријечима, нови устав мора да ријеши равноправност Хрвата и без уставних промјена све друге промјене немају никаквог значаја.

Говорећи о, у посљедњих неколико мјесеци учесталим, изјавама неких бошњачких политичара о ратној опасности које су се могле чути и на састанцима Савјета за имплементацију мира, Човић је је нагласио да ово није 1990. година и да је сулудо призивати рат, већ се треба окренути економским проблемима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog