Politika

Уставне промјене неће ''закидати'' Српску

БАЊА ЛУКА - Евентуалне уставне промјене у БиХ неће одузети ни педаљ Републике Српске и сваки покушај закидања субјективитета завршиће безуспјешно, изјавио је посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић.


Јовичић је нагласио да ће о било каквим измјенама Устава одлучивати парламент БиХ у којем српски представници никада неће дићи руку "за", буде ли РС на било који начин закинута.

Оцијенивши позитивним то што међународна заједница у посљедње вријеме шаље поруке да је неопходно прихватити РС као реалност, Јовичић је рекао да то може да има благотворно дејство на наставак тренутно "посусталих разговора".

Јовичић је за данашњи рекао да реална политика међународне заједнице може позитивно да утиче на наставак дијалога.

"У заблуди су они који мисле да ће уставне промјене донијети велике промјене или у крајњој линији другачије друштвено уређење БиХ. Измјене Устава могу ићи само до нивоа заштите људских права и усклађивања са европским конвенцијама. Број посланика у парламенту БиХ јесте нешто о чему можемо разговорати. Странке са бошњачким предзнаком имају апсолутно нереална очекивања, која би у коначници могла у потпуности да упропасте процес уставних реформи", констатовао је Јовичић.

Он је рекао да се мора кретати у границама могућег и објаснио да то недвосмислено значи да нема никаквог уставног и територијалног нарушавања уставне позиције РС.

Јовичић је оцијенио да БиХ никада неће бити суверена док у њој сједе странци, односно ОХР.

"Разговори о реформи Устава треба да почну од нуле. Чувени `априлски пакет` је мртав. Прудски споразум не може бити папир на који ће свако дописивати шта му падне на памет. Подржавам разговоре лидера, али уколико ће они бити вођени искрено. Елита из Сарајева има фикцију о БиХ која је апсолутно неприхватљива и не води никаквом договору", истиче Јовичић

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog