Politika

За референдум о уласку у НАТО - 80 одсто грађана РС

БАЊА ЛУКА - Више од 56 одсто анкетираних грађана БиХ су за референдум о приступању Нато савезу, а у Републици Српској њих је чак 80 одсто, резултати су истраживања сарајевске агенције "Призма рисрч".


И поред тога што, по правилу улазак у Нато значи и додатну сигурност, чак 58 одсто грађана очекује да ће БиХ са чланством у Алијанси постати мета међународног тероризма, а у РС овај проценат је 85 одсто.

Према истраживању, које је Агенција радила крајем прошле године на захтјев Радне групе Савјета министара БиХ, око 70 одсто грађана, односно сваки трећи испитаник, сматра да је недовољно обавијештен или поптуно необавијештен о процесу приближавања БиХ чланству у НАТО.

НАТО је окарактерисало као страну војску 34 одсто испитаника, а више од 60 одсто грађана сматра да је чланство у овом савезу услов за пријем у ЕУ.

Скоро 70 одсто грађана увјерено је да ће чланство у Нато повећати војне издатке у БиХ, и да је то интерес Алијансе, јер ће БиХ морати куповати опрему и оружје од њих.

Истраживање је показало да више од 60 одсто грађана БиХ увјерено да чланство у НАТО значи о обавезан ангажман војника БиХ на страном тлу, чему се противи скоро 90 одсто становништва РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog