Politika

Караџић се жалио Инцку

ХАГ - Хашки оптуженик Радован Караџић затражио је од високог представника у БиХ, Валентина Инцка, да држави БиХ нареди да испуни његов захтјев од 2. јуна о достављању документације која би му могла бити од користи у припреми одбране.


Караџић у писму Инцку подсјећа да је ту документацију затражио у писму амбасадору БиХ у Холандији Миранди Сидран-Камишалић, али да од државе БиХ није добио одговор.

Бивши предсједник РС, оптужен за геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине, подсјећа Инцка да је он на састанку са главним тужиоцем Трибунала Сержом Брамерцом 4. маја обећао да ће његова канцеларија и даље подржавати рад Хашког трибунала, те да је спреман да у ту сврху употреби своја овлаштења.

"Тражим од вас, као од високог представника, да искористите свој ауторитет ради сарадње са Хашким трибуналом и наредите властима БиХ да у потпуности и без одгађања одговоре на моје захтјеве", наводи Караџић у писму.

Бивши предсједник РС подсјећа да је Апелационо вијеће Трибунала осудило несарадњу држава као "ометање циља и сврхе закона", посебно у вези са случајевима командне одговорности, какав је његов.

Караџић пише да би достављање документације објема странама у процесу допринијело правичности поступка и транспарентности правних закључака, чиме би се, додаје Караџић, легитимизовао мандат Хашког трибунала.

"Тражим од вас да поштујете своје обавезе и наложите властима БиХ да испуне своје законске обавезе", напомиње Караџић у писму Инцку.

Осим копија одређених докумената, Караџић је од власти БиХ 2. јуна затражио да његовом тиму одбране омогуће разговоре са чланом Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем, генералом Хасаном Садићем, бившим замјеником министра одбране Хасаном Ченгићем и чланом ратног предсједништва БиХ Ејупом Ганићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog