Politika

Долази Рен са поруком охрабрења

БРИСЕЛ - Европски комесар за проширење Оли Рен одржаће у петак, 25. јула, на отвореној сједници у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву важан говор у коме ће пренијети поруку охрабрења за наставак реформи како би БиХ достигла и испунила најважније циљеве на овој етапи пута који води интеграцији у Европу, изјавила је портпарол европског комесара Кристина Нађ.


"Једна од најважнијих порука односиће се на потребу испуњења конкретних услова како би Европска комисија могла препоручити БиХ за безвизни режим путовања у земље шенгена", додала је Кристина Нађ.

Према њеним ријечима, друга важна тема биће услови и циљеви које треба испунити прије затварања Канцеларије високог представника.

"Коначно, комесар Рен ће нагласити потребу да БиХ постане знатно ефикаснија и функционалнија држава него што је сада", рекла је Кристина Нађ.

Оли Рен посјетиће БиХ у склопу своје шире посјете региону, која почиње у четвртак посјетом Скопљу.

Дипломатски кругови у Бриселу кажу да ће Оли Рен прије љетне паузе на путу по региону настојати да увјери власти и јавност ових држава да нису пале у заборав.

Утицајни "Фајненшел тајмс", "Вашингтон пост" и Ројтерс донијели су анализе да би кандидатура и врло брз напредак Исланда могао демотивисати и бацити у други план државе западног Балкана.

Оли Рен у Сарајеву ће се сусрети са предсједавајућим Савјета министара Николом Шпирићем, министром финансија и трезора Драганом Вранкићем, министром безбједности Тариком Садовићем, министром иностраних послова Свеном Алкалајем, те са премијерима Републике Српске Милорадом Додиком и Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog