Politika

Живковић: ''Избалансирати'' расподјелу сједишта институција

САРАЈЕВО - Баланс у расподјели сједишта заједничких институција у БиХ катастрофално је нарушен, што мора бити исправљено чак, уколико затреба, под пријетњом да ниједан закон неће проћи уколико предвиђа лоцирање централе у Сарајеву, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић.


Живковић је истакао да се више од седам милиона КМ издваја за смјештај заједничких институција, наводећи да их је у Сарајеву смјештено чак 59, само четири су у Источном Сарајеву, а двије у Мостару.

"Централизација заједничких институција БиХ више је него очигледна. Настојања иду у правцу да се од Сарајева направи град који једини има институције, док остали градови треба да се баве другим пословима''.

Он је нагласио да највећи дио новца за смјештај заједничких институција одлази у приватне џепове и да су велике разлике у вези са цијенама за закуп просторија, наводећи да је Мостару закуп метра квадратног дупло скупљи него у Сарајеву и Бањoj Луци.

''Проблем недостајућег простора од 39 000 метара квадратних јесте тај што Сарајево нема више могућност да нуди нове просторе или су они прескупи. С друге стране, не желе градове у РС, гдје је квадратни метар и до осам пута јефтинији, а локалне власти и комплетна РС имају жељу да те институције смјесте, дајући бесплатно мјесто гдје ће се градити објекти'', нагласио је Живковић.

Говорећи о реализацији услова из Мапе пута, Живковић је нагласио да су закони из Мапе пута у процедуру дошли прегласавањем свих представника из РС и истакао да прегласавање присиљава да се у парламенту БиХ користи ентитетско гласање.

''Када Бошњаци престану прегласавати и тако мијењати суштину закона, укључујући и Устав БиХ, и за то кривити представнике из РС, доћи ћемо до закона за безвизни режим. Искрено се надам да ће то бити што скорије'', истакао је Живковић.

Он је оцијенио да је међународна заједница генератор проблема БиХ и да су домаћим политичарима руке везане док су они овдје.

"Није добар потез Клуба Бошњака (обустављање рада), јер је антиуставан и неполитички. Ништа нам није страно док је међународна заједница ту, с понашањем према РС као према кривцима, а према Бошњацима као према жртвама. У таквим околностима од БиХ као модерне државе у скоријој будућности нема ништа", истакао је Живковић.

!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog