Društvo

Комисија за избјегла и расељена лица: Распоређено 8,8 милона КМ

САРАЈЕВО - Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ донијела је данас одлуке о расподјели 8,8 милиона КМ, од чега 5,1 милион за рјешавање стамбених потреба корисника колективних центара, а 3,7 милиона помоћи за интервентне потребе повратника у БиХ, изјавио је данас новинарима члан Комисије Драгомир Ковач.


"Комисија је донијела одлуку да за 362 корисника буду обезбијеђена средства од 3,7 милиона КМ за набавку материјала за изградњу кућа и штала, те за набавку механизације за обраду земље или сточног фонда", рекао је Ковач.

Ковач је нагласио да у Републици Српској још око 3 200 људи живи у 10 колективних центара и у осталим видовима алтернативног смјештаја који финансира Влада РС.

Он је нагласио да су средстава која је данас одредила Комисија примарно одређена за кориснике колективних центара у Братунцу, Котор Вароши и Сребреници.

"Четврта локација Источно Ново Сарајево проблематична је са становишта статуса. Мораћемо да видимо са надлежним институцијама како ријешити питање корисника тог центра у којем је заступљена социјална категорија. Иако је ријеч о расељеним лицима они немају формално-правно регулисан статус јер су прије рата углавном били подстанари", рекао је Ковач.

Потпредсједник Комисије и федерални министар избјеглица Един Мушић рекао је да су средства намијењена за подршку корисницима који живе у колективним центрима и у алтернативном смјештају, те да је ФБиХ тежиште ставила на простор око Горажда.

Мушић је додао да у ФБиХ има 29 колективних центара и да још око 4 500 људи живе у колективним или у алтернативном смјештају.

"Покренута је и иницијатива према Министарству за људска права и избјеглице и према УНХЦР-у да се детаљно сагледа стање у колективним центрима. То би био предуслов за коначно рјешавање овог питања како би се БиХ, односно ентитети, задужили са додатна 32 милиона евра и привели крају ову проблематику", рекао је Мушић.

Он је указао на проблем да у колективним смјештајима живи много особа које немају статус расељеног лица и да су они на извјесан начин социјални случајеви, што је озбиљан проблем за друштво и излази из ингеренција Комисије.

Предсједник Комисије Славко Марин рекао је да је за затварање колективних центара у БиХ укупно потребно око 65 до 70 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog