Svijet

Пожари бјесне Италијом и Шпанијом

МАДРИД, РИМ - Већи број пожара који су током последњих дана опустошили скоро 17.000 хектара шума на југу Шпаније стабилизовани су јуче ујутру, саопштиле су регионалне власти те земље. У Италији, међутим, многа жаришта још нису под контролом.


Шпанско министарство унутрашњих послова подигло је у петак на максимум ниво упозорења због шумских пожара на истоку земље у којима је током протекле седмице погинуло шест ватрогасаца.

Пламен се ширио потпомогнут вјетром и високим температурама које достижу 39 степени Целзијуса. У централном дијелу Шпаније температура је већ данима већа од 35 степени, што отежава гашење пожара.

Активно је још осам пожара на истоку земље.

Како наводе регионалне власти Арагона, региона који је највише погођен пожаром и где је изгорило око 11.700 хектара шума у провинцији Теруел, стабилизовано је јуче пет од шест пожара.

У провинцији Куенка у Кастиљи ла Манчи, један од два велика пожара је угашен у петак увече, саопштио је неименовани портпарол регионалних власти.

Он је додао да је други пожар који је обухватио скоро 1.000 хектара шуме још активан, међутим, да ватрогасци настоје да га обуздају.

У провинцији Алмерија у Андалузији, ватрогасци се још боре са пожаром у Сијера де Кабрера, али очекују позитивне резултате до краја дана. У овом дијелу Шпаније је уништено око 2.600 хектара шуме, а евакуисано је око 3.000 људи.

У провинцији Орта де Сан Хуан у Каталуњи, у пожарима су погинула четворица ватрогасаца, а уништено је око 1.200 хектара шуме.

У борби са ватреном стихијом, у току протекле недеље погинула су шесторица ватрогасаца - петорица у уторак у области Каталоније, један у Теруелу.

Регионалне власти ангажовале су хиљаде људи и више од 30 авиона за борбу против пожара.

Штета која је настала за вријеме ових пожара биће процијењена тек када и последњи буде обуздан.

Пожарима је захваћено 10.000 хектара шума и пољопривредних добара у Каталонији и региону града Алмерије, престонице Андалузије.

Пожари су јуче буктали и у Италији. Цивилна служба је саопштила да су ватрогасци од јутра гасили осам пожара на Сардинији, Сицилији, у Калабрији и Лацију.

Четири пожара су локализована, а четири су и даље активна, рекао је портпарол цивилне службе, додајући да је полиција покренула истрагу о узроцима пожара.

У четвртак је у гашењу пожара који је избио на Сардинији учествовало око 1.500 ватрогасаца, десет авиона „канадера" и 11 хеликоптера. Према подацима локалних власти, на острву је уништено 15.000 хектара земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog